Before the Before
Before the Before

Before my clients bought the house, it was basically invisible

press to zoom
Before: when my clients moved in
Before: when my clients moved in

The front foundation planting included large, topped evergreens

press to zoom
Protection for the cherry tree
Protection for the cherry tree

A swoopy new wall replaces the stacked stone terraces

press to zoom
Before the Before
Before the Before

Before my clients bought the house, it was basically invisible

press to zoom
1/23

This beautiful brick house has interesting architecture and a brick Moongate.  At the beginning, the foundation plantings were overgrown, steps unsafe, the walkway was gravel, the front stoop falling apart and the kitchen door invisible.  My goal was to reconfigure the entry space so that both kitchen and front doors were visible and accessible.  The kitchen door is the "main" door that people use, so it had to be "recognizable" as where you should go first.  There's no sidewalk on this street, so the driveway is the only point of access to the entry.  The driveway itself is angled and fairly steep with retaining walls that were in good shape, so we wanted to keep the location of the steps approximately the same.   The design solution: an irregularly-shaped "first landing" next to the driveway is a "choice point", allowing access to the front walk or the kitchen stoop to be at right angles to one another.